Skridskoskolan
Skridskoskola är ett roligt och utmanande sätt att lära sig en ny färdighet samtidigt som det ger barnen både förbättrad fysisk och mental hälsa.
Vi tar emot barn från fyra år och har grupper för de flesta åldrar och nivåer under alla våra träningstider. Vi har utbildade tränare för skridskoskolebarn som lär ut grunderna i skridskoåkning på ett lekfullt och pedagogiskt sätt. Man kan välja om man vill åka en eller två gånger i veckan.
När du har lärt dig grunderna, kan du fortsätta att utforska och utveckla dina färdigheter i en sport som aldrig blir tråkig!
Några av de många fördelarna med att börja på skridskoskola som barn är:- Förbättrar koordinationen: Skridskoåkning kräver en bra koordination mellan armar, ben och balans, vilket hjälper till att förbättra detta.
- Ökar fysisk kondition: Skridskoåkning är en bra fysisk aktivitet som hjälper till att stärka muskler och öka konditionen.
- Ger självförtroende: Att lära sig en ny färdighet och se framsteg kan ge barnet ökad självbild och självförtroende.
- Tränar kreativitet och koncentration: Skridskoåkning kräver både kreativitet och koncentration, vilket hjälper till att utveckla dessa viktiga färdigheter.
- Möjlighet till social interaktion: Skridskoskolan ger barnet möjlighet att träffa andra barn med samma intressen och bygga vänskapsband.
Allt detta gör att skridskoskola är en rolig och givande aktivitet för barn och en utmärkt möjlighet att förbättra fysisk och mental hälsa samtidigt som man lär sig en ny färdighet och träffar nya kompisar för livet.
Upptäck vår fantastiska skridskoskola och ge ditt barn chansen att lära sig åka skridskor på rätt sätt! För att säkerställa en trygg och rolig upplevelse för alla deltagare, finns det några viktiga regler som alla måste följa. Dryck eller förtäring är inte tillåtna på isen för att garantera en ren och säker miljö för åkarna.
Föräldrar är varmt välkomna att titta på från läktaren, så att våra tränare kan fokusera på att undervisa och förhindra distraktioner för åkarna. Du behöver inte oroa dig över att bli uttråkad under träningen, vår kiosk erbjuder en mängd olika godsaker att njuta av! Unna dig en kopp kaffe eller välj bland vårt sortiment av läckra snacks, inklusive korv med bröd och Wasa sandwich.
För mer information vänligen kontakta oss på skridskoskolan@vaxjokk.nu
Skridskoskolans avgifter
Skridskoskolans tider
att uppdateras.
För frågor, vänligen kontakta oss på:
skridskoskolan@vaxjokk.nu
Allmänn information
Skridskoskolans uthrustning
För att få ut så mycket som möjligt av träningen bör skridskoskoleåkaren ha på sig kläder som är lätta att röra sig i. Se till att kläderna är rena – om ditt barn t.ex. använder en overall får det inte finnas grus och smuts på den eftersom det kan hamna på isen och göra att barnen ramlar och slår sig om de åker på gruset. Dessutom blir skridskorna förstörda.
Fingervantar är också bra att ha när barnen ramlar omkull. Isen är kall och det blir en del fall när man börjar lära sig.
Hjälm är obligatoriskt. Se till att storleken är justerad och att den sitter så att den skyddar både panna och nacke. Ishockehjälmar eller skidhjälmar rekommenderas för skridskoskolan (cykelhjälmar som inte täcker nacken ska inte användas på isen).
Skridskorna ska vara stadiga och ordentligt knutna så att barnet inte står snett på dem. Det är viktigt för att barnet ska kunna genomföra hela träningspasset på ett bra sätt. Det kan också vara skadligt för fötter och vrister att stå och åka snett på skridskorna.
Det är viktigt att du sköter om dina skridskor för att de ska fungera så bra som möjligt när du är på isen. Använd alltid skydd på skridskorna när du går utanför isen eftersom skridskorna blir hackiga och slöa annars och då blir svårt för dig att kunna utföra övningarna på bästa sätt på isen. Efter träningspasset ska du torka av skenorna med en trasa och förvara dem utan skydd till nästa träningspass, så att inte skenan rostar.
Om du önskar hyra skridskor, tag kontakt med Johanna på utrustning@vaxjokk.nu eller 070-5171477.
I kiosken brukar det också gå att köpa skridskoskydd, fingervantar och en del andra konståkningsartiklar.
Skridskoslipning
För att det ska gå så bra att åka som möjligt ska skridskorna vara välslipade. Det är inte lätt att åka på slöa och hackiga skridskor. Klubben erbjuder slipning av skridskor (dock kan vi inte slipa ”skalskridskor” eller hockeyskridskor). Tala med din tränare eller någon skridskoskoleansvarig. Kostnaden är 150 kr som kommer på faktura.
Skridskoskolans utveckling
Märken
I skridskoskolan och konståkningsskolan bygger vi upp träningsplaneringen mycket runt särskilt utarbetade märken.
Tränaren kontrollerar så att åkaren klarar sina moment och om åkaren klarar alla moment som finns på ett märke finns det möjlighet att köpa ett metallmärke i den nivå som åkaren klarat. Dessa kostar 50 kronor stycket och kan köpas i ishallen. Det finns 8 stycken olika märken. Om du har frågor om märken kan du kontakta skridskoskolan@vaxjokk.nu.
Här nedan är de moment som ingår i märkena:
Märke 1
– Pingvingång framåt (Glada fötter/Hälarna pussas)
– Pingvingång bakåt (Tårna pussas)
– Jämfota hopp
Märke 2
– 3 st bubblor framåt i direkt följd
– Köttbulle, minst 90 grader i 2-3 sek
– Stillastående korsa över en fot i båda riktningarna
Märke 3
– 3 st bubblor bakåt i direkt följd
– Bromsa på något sätt, skrapa snö
– Harhopp
– Stå på ett ben i 4 sek, båda benen, frifoten vid hälen
Märke 4
– Slalom framåt på två fötter
– Tupp framåt i 4 sek, visas på båda benen
– Chassé framåt på cirkel
– Snurr på två fötter 2-3 varv
Märke 5
– Slalom på två fötter bakåt, höftbredd mellan fötterna
– Piruett på en fot 2-3 varv, ej korrekt ingång
– Trea på två fötter, både åt höger och vänster
Märke 6
– Åkning med glid framåt och bakåt
– Flygplan på rak linje i 2-4 sek på höger och vänster ben, fribenet i höfthöjd
– Skjuta hare 90 grader
– Tupp bakåt 4 sek, båda benen
Märke 7
– Saxning framåt, tillåtet med lite taggar
– Landningsposition bakåt 2-4 sek, båda benen
– Hoppa ½ varv åt höger och vänster, två fötter
– Chassé bakåt
Märke 8
– Flygskär cirkel 2-4 sek, fribenet i höfthöjd
– Saxning bakåt, tillåtet med lite taggar
– Treahopp, stillastående eller med fart, höger eller vänster
– Piruett på ett ben 2-3 varv med rätt ingång