Tävlingsåkning

I Växjö Konståkningsklubb erbjuds träningsgrupper för åkare som vill fortsätta efter Skridskoskolan och utvecklas som tävlingsåkare. I föreningen finns ca 60 tävlingsåkare i åldrar mellan ca 6-20 år samt en bredd från nybörjare till elitsatsande åkare.

Kontakt & allmänn information

Tävlingsåkning i Växjö 

Välkommen till en värld av spänning, kreativitet och elegans! Om du är en passionerad konståkningsentusiast och letar efter nästa utmaning, så är det dags att ta steget och börja tävla.

Att tävla i konståkning är en unik upplevelse som inte bara stärker din fysiska prestation, utan också din självförtroende och självkänsla. Det är en chans att visa upp dina färdigheter och steg framför en publik, samtidigt som du kämpar för att nå dina personliga mål.

Förutom den adrenalinpumpande känslan av att stå på isen i tävlingsmomentet, får du också uppleva den fantastiska gemenskapen och stödet från andra tävlande och tränare. Du kommer att bli en del av en familj som delar samma passion och kärlek för konståkning.

Svenska Konståkningsförbundet har en hel del information av intresse för tävlingsåkare och några bra länkar finns nedan.

Länk till Svenska konståkningsförbundet.

Länk till förbundets tävlingsregler.

Länk till förbundets testsystem.

Tävlingskalender HT 2023

På länken nedan hittar ni aktuella tävlingar HT 2023

Tävlingskalender

Allmänn information

Tävlingsåknings utrustning

I arbetsgruppen skridskor och utrustning arbetar vi med hyrskridskor, träningskläder, profilkläder och hjälper till vid köp av nya skridskor.

Skridskoslipning

Klubben erbjuder slipning av skridskor. Dock kan vi inte slipa ”skalskridskor” eller hockeyskridskor. Kostnaden är 100 kr och den faktureras. Kontakta Jonas eller Johan för slipning av skridskor:
Jonas 0735003606
Johan 0730461535

Skridskouthyrning

Vi har många ”riktiga” konståkningsskridskor som vi hyr ut för 400 kr/termin. I uthyrning ingår även hårda och mjuka skydd, handduk och en låda att förvara dem i. Skridskorna är för nybörjare upp till alla enkelhopp. Passar bra för de som går i skridskoskolan, konståkningsskolan och nybörjargrupper.

För att hyra skridskor boka tid via tel/sms till Johanna Lindkvist 070-5171477, jojje1655@hotmail.com

Skridskoartiklar från Teijas

Vi har ett litet lager hemma från Teija för dig som önskar strumpbyxor, tights, skridskosnören, skydd mm. Vill ni köpa något ur vårat lager, har frågor eller behöver hjälp med mätning av fötter inför skridskoköp, kontakta Veronica på 0736-572871 eller veronica@vaxjokk.nu

Ni får 10% rabatt på https://teijasskateshop.com/ med vår rabattkod. Gäller även vid skridskoköp. Har ni tappat bort mailet med koden kan ni kontakta Veronica på 0736-572871 eller veronica@vaxjokk.nu

Profilkläder

Ny kollektion profilkläder kommer bli tillgänglig under hösten. Klubbjackorna beställs från K-skate.
Har ni frågor om profilkläder eller har en klubbjacka som behöver bytas namn på vänligen kontakta Veronica på veronica@vaxjokk.nu

Föreningens

Riktlinjer för test

Svenska Konståkningsförbundets testsystem syftar till

  • att utveckla grundläggande skridskoteknik

  • att bygga upp åkarens teknik i lagom takt

  • att kvalitetssäkra åkarnas teknik

  • att klassificera åkarna för tävlingar

Nivå 1 (Tävlingstest)

  • Bedöms av klubbens tränare (i vårt fall har vi valt att dessa tränare ska ha lägst steg 4 utbildning)
  • Vi säkerställer då redan innan testet att barnen verkligen kan testet på den nivån vi förväntar oss att det ska genomföras på.

Nivå 2 (Test 1 och basic 2)

  • Bedöms av externa domare, men i sin trygga hemmamiljö. Åkarna erbjuds 1 sådant tillfälle/termin.
  • Även här vill vi minimera riskerna för misslyckande.

Nivå 3 (Fritest 2 och test 3-4)

  • Nu är åkarna uppe på en nivå där man ska vara redo för tävling med poängbedömning.
  • Risken att missa något moment på denna nivån är större och därför kan åkarna behöva fler försök. Det kan innebära att en åkare får möjlighet att testa även på annan ort.

Nivå 4 (Test 5 och uppåt)

  • Nu sker testerna i samband med tävling, och åkarna blir bedömd utifrån sitt tävlingsprotokoll. Det måste genomföras på lägst A-tävlingsnivå.
  • Testet blir godkänt när du klarat momenten på tävling.

Undantag från dessa riktlinjer kan ske om klubben inte har möjlighet att erbjuda 2 testtillfällen per säsong. Det är klubbens tränare som tar ut och anmäler åkare till test när det är dags. De ansvarar även för åkarnas testkort.

Har ni frågor vänd er i första hand till er ansvariga tränare.

Övrig information

Tävlingar

En lista över de tävlingar som klubben tänker anmäla till finns på hemsidan (uppdateras varje termin).

Anmälan

Du får ett mejl från mig (Jenny) ungefär en månad före tävlingen. Du anmäler genom att svara på mejlet.

Jag vill gärna att du svarar på mejlet även om du inte vill bli anmäld, så att jag kan se att mejlet har nått fram. Det räcker med att trycka på svara och skriva Nej. Om du inte svarar alls på mejlet blir du inte anmäld.

Jag brukar inte skicka påminnelser, men det kan hända någon gång ibland.

Mejllistan

Har du något specifikt önskemål om vilken adress inbjudan ska mejlas till, får ni höra av er till jenny@vaxjokk.nu, annars blir det en av de adresserna som finns i adresslistan hos Växjö KK.

Om du är anmäld men inte kan vara med på tävlingen:

Senast kl. 13 två dagar före tävlingsstart

Kontakta Jenny (via mejl jenny@vaxjokk.nu), så kan vi avanmäla till arrangörsföreningen. Då faktureras bara halva tävlingsavgiften (den andra halvan behåller den andra föreningen).

Senare än det

Meddela medföljande tränare. Arrangörsföreningen behåller hela avgiften och du fakureras för full avgift.

Observera!

Tävlingsdeltagare som anmäler sig till tävlingen samtycker genom sin anmälan till att deras personuppgifter registreras i tävlingsarrangörens dataregister samt att arrangören inom ramen för sin verksamhet, oavsett mediaform offentliggör uppgifterna och kan publicera bilder från tävlingen och prisceremonier.

Om du inte samtycker till detta, ska du kontakta Jenny, så att du inte anmäls till några tävlingar.

Tävlingsprogram (uppdaterad VT 2023)

Program

Programmet görs i god tid innan första tävling, de åkare som tävlar först prioriteras först. Åkaren bör ha programmet minst 2 säsonger om inte tränaren i samråd med åkare bestämmer annat. 

Musik

Musik bestäms av tränare/koreograf (åkaren har möjlighet att lämna eget önskemål, men musiken skall följa gällande regler och passa åkarens ålder och åkstil) 

Extern koreograf:

Om en åkare önskar göra program med extern koreograf, så bekostas detta av åkaren själv. Kontakta klubbens huvudtränare om du är intresserad av detta.