Tävlingsåkning

I Växjö Konståkningsklubb erbjuds träningsgrupper för åkare som vill fortsätta efter Skridskoskolan och utvecklas som tävlingsåkare. I föreningen finns ca 60 tävlingsåkare i åldrar mellan ca 6-20 år samt en bredd från nybörjare till elitsatsande åkare.

Kontakt & allmänn information

Tävlingsåkning i Växjö 

Välkommen till en värld av spänning, kreativitet och elegans! Om du är en passionerad konståkningsentusiast och letar efter nästa utmaning, så är det dags att ta steget och börja tävla.

Att tävla i konståkning är en unik upplevelse som inte bara stärker din fysiska prestation, utan också din självförtroende och självkänsla. Det är en chans att visa upp dina färdigheter och steg framför en publik, samtidigt som du kämpar för att nå dina personliga mål.

Förutom den adrenalinpumpande känslan av att stå på isen i tävlingsmomentet, får du också uppleva den fantastiska gemenskapen och stödet från andra tävlande och tränare. Du kommer att bli en del av en familj som delar samma passion och kärlek för konståkning.

Svenska Konståkningsförbundet har en hel del information av intresse för tävlingsåkare och några bra länkar finns nedan.

Länk till Svenska konståkningsförbundet.

Länk till förbundets tävlingsregler.

Länk till förbundets testsystem.

Tävlingskalender VT 2024

På länken nedan hittar ni aktuella tävlingar VT 2024

Tävlingskalender

Allmänn information

Tävlingsåknings utrustning

I arbetsgruppen skridskor och utrustning arbetar vi med hyrskridskor, träningskläder, profilkläder och hjälper till vid köp av nya skridskor.

Skridskoslipning

Klubben erbjuder slipning av skridskor. Dock kan vi inte slipa ”skalskridskor” eller hockeyskridskor. Kostnaden är 150 kr och den faktureras. Kontakta Jonas eller Johan för slipning av skridskor:
Jonas 0735003606
Johan 0730461535

Skridskouthyrning

Vi har många ”riktiga” konståkningsskridskor som vi hyr ut för 400 kr/termin. I uthyrning ingår även hårda och mjuka skydd, handduk och en låda att förvara dem i. Skridskorna är för nybörjare upp till alla enkelhopp. Passar bra för de som går i skridskoskolan, konståkningsskolan och nybörjargrupper.

För att hyra skridskor boka tid via tel/sms till Johanna Lindkvist 070-5171477, jojje1655@hotmail.com

Skridskoartiklar från Teijas

Vi har ett litet lager hemma från Teija för dig som önskar strumpbyxor, tights, skridskosnören, skydd mm. Vill ni köpa något ur vårat lager, har frågor eller behöver hjälp med mätning av fötter inför skridskoköp, kontakta Veronica på 0736-572871 eller veronica@vaxjokk.nu

Ni får 10% rabatt på https://teijasskateshop.com/ med vår rabattkod. Gäller även vid skridskoköp. Har ni tappat bort mailet med koden kan ni kontakta Veronica på 0736-572871 eller veronica@vaxjokk.nu

Profilkläder

Ny kollektion profilkläder kommer bli tillgänglig under hösten. Klubbjackorna beställs från K-skate.
Har ni frågor om profilkläder eller har en klubbjacka som behöver bytas namn på vänligen kontakta Veronica på veronica@vaxjokk.nu

Föreningens

Riktlinjer för test

Svenska Konståkningsförbundets testsystem syftar till

 • att utveckla grundläggande skridskoteknik

 • att bygga upp åkarens teknik i lagom takt

 • att kvalitetssäkra åkarnas teknik

 • att klassificera åkarna för tävlingar

Nivå 1 (Tävlingstest)

 • Bedöms av klubbens tränare (i vårt fall har vi valt att dessa tränare ska ha lägst steg 4 utbildning)
 • Vi säkerställer då redan innan testet att barnen verkligen kan testet på den nivån vi förväntar oss att det ska genomföras på.

Nivå 2 (Test 1 och basic 2)

 • Bedöms av externa domare, men i sin trygga hemmamiljö. Åkarna erbjuds 1 sådant tillfälle/termin.
 • Även här vill vi minimera riskerna för misslyckande.

Nivå 3 (Fritest 2 och test 3-4)

 • Nu är åkarna uppe på en nivå där man ska vara redo för tävling med poängbedömning.
 • Risken att missa något moment på denna nivån är större och därför kan åkarna behöva fler försök. Det kan innebära att en åkare får möjlighet att testa även på annan ort.

Nivå 4 (Test 5 och uppåt)

 • Nu sker testerna i samband med tävling, och åkarna blir bedömd utifrån sitt tävlingsprotokoll. Det måste genomföras på lägst A-tävlingsnivå.
 • Testet blir godkänt när du klarat momenten på tävling.

Undantag från dessa riktlinjer kan ske om klubben inte har möjlighet att erbjuda 2 testtillfällen per säsong. Det är klubbens tränare som tar ut och anmäler åkare till test när det är dags. De ansvarar även för åkarnas testkort.

Har ni frågor vänd er i första hand till er ansvariga tränare.

Övrig information

Tävlingar

En lista över de tävlingar som klubben tänker anmäla till finns på hemsidan (uppdateras varje termin).

Anmälan

Anmälan till tävlingar 

Varje termin skickar Växjö konståkningsklubb åkare och tränare till ett antal fastställda tävlingar. En lista över dessa tävlingar finns här på hemsidan (uppdateras varje termin).  

 

Anmälan till tävlingar görs på hemsidan via formulär. Anmälan kan normalt göras från och med en månad i förväg till och med torsdagen 21 dagar före första tävlingsdagen. En nyhet publiceras på hemsidan varje gång ett nytt anmälningsformulär läggs upp.  

 

Anmälan ska göras av vårdnadshavare (eller av åkare själv om över 18 år) som då godkänner anmälan och deltagande i tävlingen samt den avgift som kommer att tas ut av arrangörsföreningenVäxjö konståkningsklubb skickar en faktura till dig på avgiftenDu godkänner i samband med anmälan också att personuppgifter lämnas ut till arrangörsföreningen och behandlas av dem inom ramen för tävlingen, inklusive publicering av resultat, se nedan.  

 I samband med anmälan måste du som tävlar klubbtävling eller A-tävling/nationell serie skriva ner ditt PPC, det vill säga de saker du gör i ditt program i den ordning de kommer (hopp, piruetter och steg/koreografisk sekvens). Det är viktigt att du skickar in nytt PPC vid anmälan varje gång du gör en ändring i ditt program.  

Om du byter tävlingsklass under säsongen, meddela detta via mejl till jenny@vaxjokk.nu i god tid före sista anmälningsdag. 

Utöver de fastställda tävlingarna kan seniorer och Adult-åkare enligt styrelsebeslut åka på annan lämplig tävling i samråd med tränarna, men åker då utan tränare. Åkaren behöver då kontakta jenny@vaxjokk.nu minst en månad före tävlingens första dag för anmälan.  

 

Vilka tävlingar kan du anmäla till:  

För att kunna anmälas till en tävling måste åkaren ha en tävlingslicens.  

Åkare i stjärnklass tävlar främst på stjärntävlingar.  

Åkare i B-klasser tävlafrämst på klubbtävlingar. Kan även anmäla sig till stjärntävlingar, förutsatt att tävlingsklassen finns med.  

A-åkare tävlar främst på A-tävlingar alternativt nationell serie om de tagits in i den. Kan även anmäla sig till klubbtävlingar och stjärntävlingar, förutsatt att tävlingsklassen finns med.  

Om du anmäler till en tävling åkaren inte kan åka på eller om den aktuella tävlingsklassen inte finns med, får du information via e-post till den adress du skrivit in vid anmälan. 

Om du är anmäld men inte kan vara med på tävlingen: 

Senast kl. 13 två dagar före tävlingsstart för alla tävlingar förutom stjärntävling eller senast kl. 13.00 tre dagar före tävlingsstart för stjärntävling:  

Kontakta Jenny (via mejl jenny@vaxjokk.nu) för avanmälan till arrangörsföreningen. Då faktureras du halva tävlingsavgiften (den andra halvan behåller arrangören). 

Senare än det: 

Meddela medföljande tränare. Arrangörsföreningen behåller hela avgiften och du faktureras full avgift. 

Tävlingsavgift säsongen 2023-2023 

Typ av tävling 

med ett program 

med två program 

Stjärntävling 

365 kr 

 

Klubbtävling 

475 kr 

700 kr 

A-tävling 

 

995 kr 

Nationell serie/DM 

 

1 100 kr 

 

Eventuella interclub/andra tävlingar meddelas avgift i samband med anmälan. Då kan även andra datum gälla och andra regler för avanmälan kan förekomma.  

 

Dataskyddsförordningen (GDPR) 

Följande information finns i samtliga inbjudningar till tävlingar inom Sverige och du godkänner detta när du fyller i formuläret för att anmälas till en tävling 

 

Arrangörsföreningen behandlar personuppgifter inom ramen för sin tävlingsverksamhet samt för administrationen av registrering av åkare vid tävling. Vid registrering av åkare importeras/exporteras personuppgifter från IdrottOnline (föreningens medlemsregister) till IndTA. Vid sådan import/export behandlas även personnummer.  

 

Personuppgifter behandlas inom ramen för tävling, kallelse och inbjudan till samt vid registrering. Utöver behandlingen av personuppgifter vid registreringsprocessen behandlas personuppgifter genom datainsamling under tävling såsom livescore, överföring och exponering i TV och digitala skärmar, samt behandling av personuppgifter efter tävling såsom resultatlistor, statistik, tabellhantering och spridning av data till åskådare, media, deltagare m.fl. Personuppgifterna behandlas då utifrån till exempel anmälan, resultatrapportering eller löpande rankingpoängsrapportering.  

 

De personuppgifter som behandlas inom ramen för tävlingar kan variera utifrån åkarkategori. De typer av personuppgifter som i normalfallet behandlas inom ramen för tävlingar och tester är främst (men inte exklusivt) namn, personnummer, kontaktuppgifter, konto- och betalningsinformation, uppgifter om medlemskap, kön.  

 

Laglig grund  

Behandling av personuppgifter inom ramen för tävling och tester stöds på avtal samt uppgift av allmänt intresse som laglig grund.  

 

Säkerhet  

Vi använder tekniska och organisatoriska säkerhetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter mot förluster och att skydda mot obehöriga personers tillgång. Vi granskar regelbundet våra säkerhetspolicys och rutiner för att säkerställa att våra system är säkra och skyddade.  

 

Dina val och rättigheter  

Du är alltid välkommen att höra av dig med dina frågor och funderingar. Du har rätt att veta vilka personuppgifter vi behandlar om dig och kan begära en kopia. Du har också rätt att få felaktiga personuppgifter om dig korrigerade och du kan i vissa fall be oss att radera dina personuppgifter.  

 

Observera att begränsningen eller raderingen av dina personuppgifter kan innebära att du inte kan delta i svensk konståknings test- och tävlingsverksamhet som beskrivs ovan. Du har också rätt att ta emot dina personuppgifter i maskinläsbar form och överföra data till en annan part som ansvarar för databehandling. Om du är missnöjd med hur vi behandlar dina personuppgifter har du rätt att anmäla detta till Datainspektionen, som är regulatorn för vår behandling av personuppgifter.  

 

Har du några frågor angående behandlingen av personuppgifter i samband med tävlingar, så ber vi dig kontakta Växjö konståkningsklubb, jenny@vaxjokk.nu, för vidarebefordran av frågor till arrangörsföreningen.  

Tävlingsprogram

Program

Programmet görs i god tid innan första tävling, de åkare som tävlar först prioriteras först. Åkaren bör ha programmet minst 2 säsonger om inte tränaren i samråd med åkare bestämmer annat. 

Musik

Musik bestäms av tränare/koreograf (åkaren har möjlighet att lämna eget önskemål, men musiken skall följa gällande regler och passa åkarens ålder och åkstil) 

Extern koreograf:

Om en åkare önskar göra program med extern koreograf, så bekostas detta av åkaren själv. Kontakta klubbens huvudtränare om du är intresserad av detta.